Do góry

Desery Przepis na:

rumuński tort orzechowy…

rumuński tort orzechowy…

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11529

Dodano: 05.11.2017

Odsłon: 27326

…to tego typu ciasto „im starsze tym lepsze” Placki spokojnie można upiec nawet tydzień wcześniej, a przełożyć kremem 3-4 dni przed podaniem wtedy jest najlepsze.

Składniki

  • ciasto: 1,5 szkl mąki
  • 95 g miodu
  • 70 g cukru pudru
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • krem: 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g mielonych orzechów
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
  • kieliszek alkoholu (rumu, wódki)
  • dżem jeżynowy (nie jest konieczny)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki składniki zagniatamy; formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie dzielimy wałek na 6 części i każdą rozwałkowujemy na placek o wielkości dna formy. Użyłam tortownicy o 22cm. Ciasto jest dość klejące, na papierze odrysowałam okrąg nałożyłam część ciasta, przykryłam folią spożywczą i rozwałkowałam cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy placki przez około 8-10 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wystygnięciu układamy jeden na drugim nie zdejmując papieru. Zostawiamy w spokoju przez minimum 24 godziny.

  2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy, następnie wsypiemy orzechy i dodajemy po łyżce śmietanę; dokładnie mieszamy i na koniec wlewamy alkohol.

  3. Kremem przekładamy kolejne warstwy ciasta. Dla przełamania słodyczy kremu, dwa placki przed nałożeniem kremu można posmarować dżemem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kolejne 24 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń