Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 14772

Przepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów.

Składniki

  • MARYNATA: 1 kg ogórków 3 łyżki soli 4 szklanki wody
  • ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu szklanka cukru
  • PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marynata
    Ogórki myjemy i szatkujemy, zalewamy wodą z solą, wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki odcedzić.

  2. Zalewa;
    Wodę, ocet oraz cukier zagotować.

    Obraną marchewkę oraz cebulę pokroić w plasterki, do każdego wyparzonego słoika włożyć po 2-3 plasterki marchewki oraz cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy na końcu włożyć odcedzone ogórki mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Całości zalać gorącą zalewą słoiki zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń