Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem

Przepis dnia 2016-05-25
Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24459

Dodano:

Odsłon: 34717

Sałatka na każdą okazję - szybka, smaczna i pożywna. Warzywa, tuńczyk i jajka w połączeniu z sosem musztardowo - majonezowym stanowią świetne połączenie. Sałatka może być serwowana na kolację lub jako imprezowa przekąska. Świetnie sprawdzi się także w roli drugiego śniadania.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki delikatnego majonezu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i gotujemy je lekko osolonej i posłodzonej wodzie, studzimy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy.

  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

  3. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich odsączonego i pokruszonego na kawałki tuńczyka. Do składników dodajemy także wymieszany z musztardą delikatny majonez. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń