Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii i papryki, z hinduską nutką.

Sałatka z cukinii i papryki, z hinduską nutką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 3951

Sałatka na zimę z cukinii, papryki. Z dodatkiem cebuli, czosnku , imbiru i...curry.

Składniki

  • Cukinia zielona 4 sztuki
  • Papryka czerwona 4 sztuki
  • Cebula biała 3 sztuki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Imbir kawałek około 3 cm.
  • Biała gorczyca, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, kwiaty kopru, sól, olej, ocet jabłkowy.
  • Papryczka ostra, pomarańczowa lub czerwona. Ja dałam 1/2 pomarańczowej Habanero.
  • Curry 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię pokroić w talarki ( większą w półplasterki lub nawet ćwierćplasterki). Ważne aby cukinia była młoda i nie miała pestek. Cukinii nie obieramy.
    Paprykę oczyszczamy z pestek , kroimy na pół a potem na 3 części, Każdą część kroimy w paski.
    Cebulę kroimy w ćwierćtalarki .
    Czosnek, imbir i papryczkę kroimy bardzo drobno.

    Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki soli.
    Dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy na noc.

  2. Następnego dnia przygotowujemy zalewę:

    Do małego garnka wlewamy 1 szklankę octu jabłkowego. Dodajemy 3 łyżeczki soli i 3 łyżki cukru.
    Dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy.
    Odstawiamy do ostudzenia.

    Warzywa odciskamy na sicie a sok wylewamy.

    Zalewę podgrzewamy i przez sito wlewamy do warzyw.

    Dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin.

  3. Warzywa odcedzamy . Soku nie wylewamy!!!

    Przekładamy warzywa do wyparzonych słoiczków. Lekko ugniatamy.
    Na wierzch kładziemy kwiatostan i małą gałązkę kopru. Dolewamy soku.
    A na koniec wlewamy 1-2 łyżki oleju.

    Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.

    Uwaga!!!
    Można taką sałatkę podać na bieżąco bez pasteryzowania. Mój mąż stwierdził, ze jest pyszna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń