Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec Starego i początek Nowego Roku, imprezy, domówki – no trzeba coś zjeść! W kontrze do tradycyjnych pierogów oraz innych serniczków jedzonych jeszcze kilka dni temu proponuję sałatkę – jest słono, słodko i kwaśno! W sam raz na nocne szaleństwa, jako dodatek do innych dań lub małą przekąskę. A już same daktyle w szynce są pyszne!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Plastrami szynki owiń daktyle. Rozłóż je równo na blasze przykrytej papierem do pieczenia łączeniem szynki w dół. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut. Wyjmij je z piekarnika i odłóż aby przestygły.
Sałatę pokrój w duże kawałki. Połóż na niej oliwki, cząstki mandarynki, część orzechów, przekrojone na pół lub całe daktyle w szynce, pokrojone na półplasterki jabłko oraz połowa awokado.
Drugą połowę awokado zblenduj na gładką masę z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Połóż sos z awokado na sałacie. Posyp pozostałą częścią orzechów, płatkami sera oraz czarnym sezamem. Smacznego!