Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6983

Dodano: 08.02.2014

Odsłon: 68400

bardzo lubię surową polędwicę czy też szynkę długo dojrzewającą jednak dobrej jakości wyroby mają powalającą cenę :( poczytałam, pooglądałam różne filmiki i spróbowałam sama coś poeksperymentować :) a to jest pyszny efekt :)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie umyć i osuszyć. Pousuwać wszystkie błonki.
    Przełożyć schab do naczynia, w którym będzie leżakował i dokładnie obtoczyć w cukrze. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 24 h. Następnie wylać z naczynia powstały płyn i schab odwrócić na drugą stronę i ponownie przykryć i umieścić w lodówce na kolejne 24h.

    Schab umyć osuszyć. Tym razem schab obtoczyć w soli, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 24 h.
    Po tym czasie schab wyjąć z lodówki, gdyby był jeszcze jakiś płyn w naczyniu to go odlać, a schab odwrócić na drugą stronę, przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 24 h.

    Schab umyć i osuszyć. Natrzeć dokładnie schab wszystkimi przyprawami i odstawić na 24 h po tym czasie schab odwrócić na drugą stronę i odstawić na kolejne 24 h.

    Po tym czasie schab przełożyć do podkolanówki -czystej ;) (ja użyłam 2 podkolanówek) zawiązać i powiesić w temperaturze pokojowej w przewiewnym pomieszczeniu na minimum 5 dni (ja trzymałam 10 dni).
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szycha 18 stycznia czy po nasmarowaniu przyprawami rowniez przykrywamy i wkladamy do lodowki?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manioka 28 grudnia 2017 Witam, właśnie mój mąż pałaszuje pierwsze plasterki ... jest obłędnie pyszny i piękny, wygląda "zawodowo" ;)
Mam jedno pytanie, jak go przechowywać? Na pewno nie w lodówce, bo w niej (w mojej przynajmniej) panuje jednak wilgoć. Czy w pergamin i w spokojnym miejscu np na parapecie?

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 lutego 2014 dzięki za podpowiedź,człowiek uczy się całe życie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 09 lutego 2014 Muszę spróbować zrobić, bo też lubię takie wędlinki.Nie wiem czy mi wyjdzie taki piękny jak Twój, ale może się uda :-) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 08 lutego 2014 wygląda smakowicie i ten kolorek :)
muszę i ja zrobić w najbliższym czasie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 08 lutego 2014 Jestem pod ogromnym wrazeniem- moge sobie tylko wyobrazic, jak smakuje taka domowej produkcji wedlina! Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń