Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry domowy wyrób, bez wędzenia i cudowania. Stary, dobry, domowy przepis dla każdego.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy .papierowym ręcznikiem lub na kratce.Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek. Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz, dla uformowania przewiązujemy sznurkiem lub nie i przygotowujemy przyprawy peklujące. Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem, można dodać zmielone ziele i liść. Przyprawione wstawiamy na trzy doby do lodówki. Co 12 godzin przekładamy na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się pojawią.Po peklowaniu na sucho, czas na dalszą obróbkę w garnku gotujemy wodę i.po zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, na 10 min do sparzenia. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki schab zostawiamy we wrzątku, studzimy całkowicie i następnie ponownie parzymy na średnim ogniu do czasu 10 minut od zagotowania i znowu studzimy. Schłodzony schab osuszamy wieszając na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C, z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą/ 30 minut.,Potem chowamy do lodówki na 12 godzin i już !