Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry domowy wyrób, bez wędzenia i cudowania. Stary, dobry, domowy przepis dla każdego.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy .papierowym ręcznikiem lub na kratce.Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek. Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz, dla uformowania przewiązujemy sznurkiem lub nie i przygotowujemy przyprawy peklujące. Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem, można dodać zmielone ziele i liść. Przyprawione wstawiamy na trzy doby do lodówki. Co 12 godzin przekładamy na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się pojawią.Po peklowaniu na sucho, czas na dalszą obróbkę w garnku gotujemy wodę i.po zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, na 10 min do sparzenia. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki schab zostawiamy we wrzątku, studzimy całkowicie i następnie ponownie parzymy na średnim ogniu do czasu 10 minut od zagotowania i znowu studzimy. Schłodzony schab osuszamy wieszając na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C, z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą/ 30 minut.,Potem chowamy do lodówki na 12 godzin i już !