Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w soczewicy

Przepis dnia 2015-12-01
Schab w soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4172

Dodano:

Odsłon: 7282

Potrwa 3 w 1, czyli sycąca, zdrowa i rozgrzewająca.

Składniki

  • Schab wieprzowy 400 gram
  • Papryka żółta 1 szt. (mała)
  • Cebula 2 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Piwo 100 ml.
  • Soczewica 200 gram
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Papryka słodka mielona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy je do miski. Wsypujemy do niego szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i rozkruszony liść laurowy. Wlewamy do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją na godzinę do lodówki.

  2. Gdy mięso znajduje się w lodówce, kroimy cebule i marchewki w cienkie półplasterki, paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki smażymy je na rumiano, zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone cebule, marchewki i ziemniaki. Podlewamy to piwem i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy do tego soczewicę i pokrojoną paprykę oraz wlewamy do tego 3 szklanki wody i dodajemy przecier pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy potrawę solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń