Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab z szynkowaru

Przepis dnia 2016-12-29
Schab z szynkowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6175

Dodano:

Odsłon: 41153

Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami, czas na przyrządzenie własnej wędliny. Smaczna i naprawdę prosta której zapachem i smakiem można delektować się na długi czas. Każdemu gorąco polecam zaopatrzenie się w szynkowar i DO DZIEŁA !

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1-2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżka soli peklującej (20-30 g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka kolorowego czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do wody wrzucamy czosnek, liść laurowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 15 min. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy sól peklującą.

  2. Schab płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy następnie nakłuwamy tak aby smak przypraw doszedł do każdego kawałka mięska i zlewamy wodą z przyprawami w pojemniku. Mięso powinno być ściśle ułożone i przykryte w całości wodą. Zostawiamy na ok 4 dni w lodówce.

  3. Kiedy mięsko mamy już zapeklowane nacieramy je kolorowym czosnkiem. Do szynkowaru wkładamy woreczek i przekładamy samo mięsko. Zakręcamy woreczek a następnie przyciskamy sprężyną i zamykamy szynkowar.

  4. Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80 stopni i w niej parzymy schab w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h schab powinien osiągnąć temperaturę 70 stopni.

  5. Szynkowar przelewamy chłodną wodą. Chłodzimy a następnie odstawiamy do lodówki na min. 12h. Polecam jednak ok. 20 h

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

henryksz 15 grudnia 2016 mam taki szynkowar jeszcze od czasów stanu wojennego.Czeska produkcja. Kiedys , jak nie było soecjalnie co jesć, jeśli chodzi o wędliny, robiliśmy sami WSPANIAŁE wędliny. Z kawałków kurczaka, królika, wieprzowiny... Wszystko razem wymieszane wspaniale się wiązało po paru dniach w lodówce. Az dziwne, że to takie proste. I BEZ nastrzykiwań, BEZ benzoesanu sodu, BEZ tych wszystkich E-ileś tam... POLECAM! Odpowiedzi: 1 ▼

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń