Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab ze śliwką w galarecie

Przepis dnia 2012-01-04
Schab ze śliwką w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4112

Dodano:

Odsłon: 11571

...pracochłonna przystawka,ale doceniana przez gości :-)

Składniki

  • schab 1,5 kg
  • sól,pieprz,liść laurowy
  • suszone śliwki ok30-40 dkg
  • żelatyna 1 op
  • woda 5 szkl
  • olej 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab naciąć wzdłuż,długim cienkim nożem...tak aby powstała kieszeń,do której należy włożyć śliwki.Spiąć koniec mięsa wykałaczkami,natrzeć solą i pieprzem.Przełożyć schab do naczynia żaroodpornego,podlać wodą (1 szkl) i olejem.Wstawić do piekarnika.Piec 1,5 godz w temp 180.

  2. Do wywaru z pieczenia dolać 4 szkl wody,zagotować i przecedzić przez sitko.Dodać żelatynę i doprawić solą.Mięso po przestudzeniu pokroić w plastry,ułożyć na talerzu/półmisku i zalać żelatyną.Wstawić na kilka godzin do lodówki.Ozdobić zieleniną.

  3. Czasami zamiast śliwek używam suszonych moreli lub żurawiny :-)

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń