Do góry

Desery Przepis na:

Sękacz oryginalny

Sękacz oryginalny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 81

Wypróbowany przepis na "Sękacz oryginalny"

Składniki

  • 4 kostki masła
  • 80 dag cukru
  • 30 jajek
  • 80 dag mąki
  • pół łyżeczki kardamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło w misce kamiennej na gęstą masę, dodaj cukier. Skórkę pomarańczową utrzyj z kardamonem. Całość wymieszaj.

  2. Do masy wbijaj po jednym żółtku, dosypując mąkę. Co jakiś czas mieszaj. Wraz z ostatnimi pięcioma żółtkami dodaj trzecią część ubitej piany, wymieszaj. Przełóż resztę piany.

  3. Wałek do sękaczy owiń białym papierem i cały obwiąż szpagatem. Ułóż go na rożnie nad ogniem. Polej rozpuszczonym masłem. Obracając wałek bardzo wolno, polewaj go na całej długości masą umieszczoną na łyżce.

  4. Gdy pierwsza warstwa się przyrumieni, wlej kolejną. Teraz szybciej obracaj wałek, by z ciasta potworzyły się sople. Po pięciu warstwach dolej do ciasta trochę mleka, polewaj na wałek i obracaj jeszcze szybciej.

  5. Gdy ciasto ostygnie, obetnij końcówki, ściągnij ostrożnie z wałka i pokrój.

  6. Przepis poleca Radek Liszewski

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń