Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sękacz oryginalny"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1310
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1310
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Utrzyj masło w misce kamiennej na gęstą masę, dodaj cukier. Skórkę pomarańczową utrzyj z kardamonem. Całość wymieszaj.
Do masy wbijaj po jednym żółtku, dosypując mąkę. Co jakiś czas mieszaj. Wraz z ostatnimi pięcioma żółtkami dodaj trzecią część ubitej piany, wymieszaj. Przełóż resztę piany.
Wałek do sękaczy owiń białym papierem i cały obwiąż szpagatem. Ułóż go na rożnie nad ogniem. Polej rozpuszczonym masłem. Obracając wałek bardzo wolno, polewaj go na całej długości masą umieszczoną na łyżce.
Gdy pierwsza warstwa się przyrumieni, wlej kolejną. Teraz szybciej obracaj wałek, by z ciasta potworzyły się sople. Po pięciu warstwach dolej do ciasta trochę mleka, polewaj na wałek i obracaj jeszcze szybciej.
Gdy ciasto ostygnie, obetnij końcówki, ściągnij ostrożnie z wałka i pokrój.
Przepis poleca Radek Liszewski</strong>Źródło: Na żywo