Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1740

Dodano:

Odsłon: 198863

JEST BAAARDZO PYSZNY , MIĘCIUTKI , ROZPŁYWA SIE W USTACH ZAWSZE JAK GO UPIEKĘ TO SZYBKO ZNIKA POLECAM

Składniki

  • ciasto :
  • 1/2 margaryny bielskiej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki
  • 3 jajka (z białek ubic pianę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser :
  • 1 1/2 KG sera białego (najlepszy swojej roboty)
  • 1 margaryna bielska
  • 40 dkg cukru pudru
  • 10 jajek (z białek ubic pianę)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • rodzynki , płaska łyzeczka proszku do pieczenia
  • Polewa :
  • 1/2 margaryny
  • 3 łyzki wody
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ja dla ozdoby użyłam płatków migdałowych
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta: najpierw ubijamy pianę z białek , odstawiamy na bok. Następnie ucieramy margarynę , dodajemy cukier puder , żółtka , makę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i na koniec ubite białka , delikatnie wymieszac i wyłozyc na duzą blachę

  2. .Wykonanie masy serowej: ubijamy na sztywno białka z 10 jaj , odstawiamy na bok . Ucieramy margarynę z cukrem pudrem , dodajemy żółtka ale stopniowo po 1 cały czas mieszając , następnie ser (zmielony 3 razy przez maszynkę) , dokładnie połaczyc skł, pózniej sok z cytryny , nastepnie budynie , obydwie mąki wymieszane z łyzeczką proszku do pieczenia i na końcu bardzo delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek i rodzynki . Gdy masa jest gotowa wykładamy ją na przygotowane wcześniej ciasto , wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok 1 godzinę

  3. Po upieczeniu na ostygnięty sernik przygotowyjemy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wika07 23 grudnia 2015 Witam sernik SUPER-a żeby nie był wiaderkowy i nie niesłodki trzeba użyć dobrego sera i cukru tyle ile w przepisie,każe ciasto wyjdzie źle jak się na nim oszczędza jak się tu czyta niektóre wypowiedzi ręce opadają-jeszcze raz POLECAM !!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barley 04 października 2013 pyszny swojski serniczek. Właśnie upiekłam, wyśmienity!!:) Na swojskim serku:P Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 16 października 2012 Zgadzam się, wyszedł, wyrósł, ale jest nie słodki więc jeśli ktoś lubi takie serniki- tzn. "wiaderkowe" i będzie go robił to polecam przed wylaniem na blachę najpierw spróbować, czy jest wystarczająco słodki, ja mogłam spokojnie dodać 1/4- 1/3 szklanki cukru.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 15 października 2012 ewisienka22 kazdy ma prawo wyrazic własna zdanie ....jednemu wyjdzie drugiemu nie trudno tak juz jest ......pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 października 2012 Pomimo tego, ze ładnie wyrósł to sernik jest fatalny. Po pierwsze- wychodzi w ogóle niesłodki (!) Po drugie- myślałam, ze jeśli jest z prawdziwym serem to nie będzie smakował jak z wiaderka. Tym czasem wyszedł sztuczny i wiaderkowy- bardziej przypomina budyń, niż sernik!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdus750 16 lutego 2012 Twój sernik również mnie powala, mam w ulubionych....uwielbiam takie serniki z sera mielonego,nie używam gotowych serów z wiaderka,nie smakują mi.Niebawem upiekę...pozdr:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KruchaBabeczka 29 grudnia 2011 A ja popieram Starego Mistrzunia. Sama nidy nie pieke z margaryna, zawsze do wypiekow uzywam masla naturalnego. MAslo ma lepszy, szlachetniejszy smak. Zawsze mnie zastanawia, czemu w wielu przepisach podana jest wlasnie margaryna a nie maslo? Maslo roslinne utwardzane czyli margaryna jest szkodliwe. Do utwardzania olei roslinnych w margarynie uzywa sie niklu... Sorry, ale ja tak jak Mistrzunio, pozostane przy masle :) Reszta przepisu jest OK :)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 17 grudnia 2011 StaryMistrzunio każdy ma własne zdanie na temat pieczenia , za rady dziękuję ale jednak nie skorzystam poniewaz mam swoje wypróbowane sposoby na dobre ciasta a o dobre rady sama poproszę gdy zajdzie taka potrzeba.... pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 16 grudnia 2011 Podałem moje dobre rady w poprzednim wpisie.Z odrębnym zdaniem innych nie będę polemizował. Kto nie wierzy, niech upiecze jedno ciasto tak, jak ja polecam i drugie według posiadanego przepisu. Sam się przekona ,że to ja mam rację.Dodam,że zajmujemy się dobrym wypiekiem ciast już od trzech pokoleń.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 16 grudnia 2011 Dobre rady:
-Najlepiej do ciast i twarogu do sernika używać masła naturalnego, a nie wynalazków,bo lepiej smakuje ciasto . Nigdy do ciasta nie należy żałować cukru.Ciasto /każde/ musi być słodkie,wtedy dopiero można poznać dobrze jego smak.Do sernika i innych ciast nie daje się soku cytrynowego lecz otartą skórkę z cytryny.Sok z cytryny dodaje się do wszelkiego rodzaju ponczu w celu nasączenia ciasta do tortu.

44 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń