Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jaglany. Wegański. Bez cukru!!!

Sernik jaglany. Wegański. Bez cukru!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 20089

Wegański sernik jaglany bez grama sera, bez cukru, bez glutenu. Propozycja dla osób, które są na diecie i nie mogą jeść zwykłego sernika z twarogu. Ciasto jest naprawdę smaczne i na pewno zadowoli podniebienia nawet tych, którzy lubią tradycyjne wypieki. Bardzo polecam!

Składniki

  • SPÓD: migdały 1/2 szkl.
  • orzechy laskowe 1 szkl.
  • kakao 2 łyżki
  • suszone daktyle 1 szkl.
  • MASA JAGLANA: surowa kasza jaglana 200g
  • syrop daktylowy 14 łyżek
  • ziarenka z laski wanilii
  • sok z cytryny
  • orzechy nerkowca 1 szkl.
  • POLEWA: masło orzechowe 4 łyżki
  • suszone daktyle 1/2 szkl.
  • kakao 2 łyżeczki
  • woda 3-4 łyżki
  • DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki podprażonych na patelni płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE SPODU:

    Migdały i orzechy laskowe zalać szklanką wody i zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Suszone daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min żeby trochę zmiękły. Namoczone orzechy i daktyle zmiksować blenderem na drobno. Dodać kakao i zmiksować. Orzechy nie muszą być dokładnie zmiksowane, mogą zostać większe kawałki orzechów.
    Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym. Masę orzechowo-daktylową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy jaglanej.

  2. MASA JAGLANA:

    Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kaszę jaglaną ugotować w 2,5 szkl. wody. Gotować ok. 20 minut. Kasza ma być lekko rozgotowana.
    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 160 st. C, termoobieg.
    Ugotowaną kaszę lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Dodać namoczone orzechy nerkowca, syrop daktylowy, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Masę wyłożyć na schłodzony spód i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 – 45 min. Po upieczeniu ostudzić.

  3. POLEWA:

    Daktyle zalać gorącą wodą na kilkanaście minut żeby zmiękły. Namoczone daktyle, kakao, masło orzechowe i wodę zmiksować blenderem na gładką masę. Polewę rozsmarować równomiernie na upieczonym „serniku” i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 maja 2016 Zawartosc cukru w daktylach i soku daktylowym jest tak wysoka, ze pomimo iz nie dodano tu juz ani grama cukru krystalicznego, nie polecalbym wypieku cukrzykom... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń