Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański sernik jaglany bez grama sera, bez cukru, bez glutenu. Propozycja dla osób, które są na diecie i nie mogą jeść zwykłego sernika z twarogu. Ciasto jest naprawdę smaczne i na pewno zadowoli podniebienia nawet tych, którzy lubią tradycyjne wypieki. Bardzo polecam!
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4571
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 196
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1433
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4571
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 196
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1433
Składniki
WYKONANIE SPODU: Migdały i orzechy laskowe zalać szklanką wody i zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Suszone daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min żeby trochę zmiękły. Namoczone orzechy i daktyle zmiksować blenderem na drobno. Dodać kakao i zmiksować. Orzechy nie muszą być dokładnie zmiksowane, mogą zostać większe kawałki orzechów. Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym. Masę orzechowo-daktylową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy jaglanej.
MASA JAGLANA: Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kaszę jaglaną ugotować w 2,5 szkl. wody. Gotować ok. 20 minut. Kasza ma być lekko rozgotowana. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 160 st. C, termoobieg. Ugotowaną kaszę lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Dodać namoczone orzechy nerkowca, syrop daktylowy, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Masę wyłożyć na schłodzony spód i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 – 45 min. Po upieczeniu ostudzić.
POLEWA: Daktyle zalać gorącą wodą na kilkanaście minut żeby zmiękły. Namoczone daktyle, kakao, masło orzechowe i wodę zmiksować blenderem na gładką masę. Polewę rozsmarować równomiernie na upieczonym „serniku” i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!