Do góry

Desery Przepis na:

Sernik japoński

Sernik japoński

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 961

Dodano:

Odsłon: 5260

Sernik japoński to zdecydowanie inny sernik niż te, które znamy w Polsce. Jest on bardzo puszysty, ale zawiera bardzo mało sera, i to takiego kremowego, kanapkowego. Warty wypróbowania z całą pewnością :) U mnie forma ma 17 cm średnicy.

Składniki

  • 150 g kremowego serka typu philadelfia (może być serek z dyskontu)
  • 40 g masła
  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny (można pominąć, ale z cytryną ciasto jest o wiele lepsze :))
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem formując wysokie brzegi. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego należy dno formy dokładnie zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby do formy nie dostała się woda.

  2. Serek i mleko przekładamy do rondelka, podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy - ciągle mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.

  3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez minutę, po czym dodajemy do nich masę serową, dokładnie mieszamy.
    Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Delikatnie łączymy z masą serową i przekładamy do formy.

  4. Tortownicę umieszczamy w większej formie wypełnionej gorącą wodą (do 2-3 cm wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 80 minut.

  5. Sernik wyciągamy z kąpieli wodne i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu sernik nam trochę opadnie, ale i tak powinien pozostać wysoki, a dzięki kąpieli wodnej będzie bardzo puszysty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 06 sierpnia 2018 jakiej wielkości tortownica? Ze zdjęcia widzę, że malutka, ale ile ma średnicy? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń