Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :) Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą Japanese cheesecake. Charakteryzuje on się niezwykle lekką, wręcz piankową konsystencją. Jest puszysty i rozpływa się w ustach.
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 167
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 380
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 222
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 167
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 380
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 222
Składniki
WAŻNE Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.
(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu) Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)
Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.
Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. Ma nam powstać sztywna masa.
Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.
Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.
Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.
Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut. Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
I gotowe :)
:)