Desery Przepis na:
Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake


Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 5093
Dodano: 08.03.2018
Odsłon: 275906
Składniki
- *przepis na tortownicę o średnicy 18cm
- -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
- -150ml mleka -30g masła -4 jajka
- -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy. -
(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)
Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki) -
Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy. -
Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
-
W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
Ma nam powstać sztywna masa. -
Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.
-
Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.
-
Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.
-
Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia. -
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
-
I gotowe :)
-
:)
Komentarze do przepisu (15)

aga2664 30 styczniaZgłoś do usunięcia
Czy mogę prosić zdjęcie opakowania tego serka Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

AgulaP 12 styczniaZgłoś do usunięcia
Witam,zrobiłam dzisiaj ten sernik z potrójnej porcji w dużej prostokątnej blaszce (24x36)- użyłam serka mascarpone i WYSZŁO ! wydłużyłam tylko czas pieczenia o 10 minut i na 15 ostatnich podniosłam temperaturę do 175* jest wysoki i puszysty jak biszkopt Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Malwi 30 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Co można dodać zamiast tego serka? Aktualnie nie ma go w sklepach. Może być zwykły ser biały ? Odpowiedzi: 4 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ketarb 21 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Mnie nie wyszedl. Na poczatku rosl dobrze, a pozniej opadl do jednego centymetra. Co moglem zrobic nie tak? Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 12 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Ten sernik widnieje w moim "zeszyciku" pod nazwą "sernik Babci Madzi", a ja mam 60 plus ! To był zawsze hit na Nowy Rok u Babci - tak wspominała - moja Mama, która również robiła go na Nowy Rok - no i tradycja przeniosła się dalej. POLECAM. Odpowiedzi: 2 ▼25 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Serniczek jest zawsze pyszny, a czy to japoński, wiedeński, czy inny, to nie ma znaczenia :)Zajadam się nim z uśmiechem na ustach i repeta musi być :D
35 Kto głosował? | Odpowiedz