Do góry

Desery Przepis na:

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 4020

Dodano:

Odsłon: 190242

dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :) Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą Japanese cheesecake. Charakteryzuje on się niezwykle lekką, wręcz piankową konsystencją. Jest puszysty i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • *przepis na tortownicę o średnicy 18cm
  • -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
  • -150ml mleka -30g masła -4 jajka
  • -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. WAŻNE
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej


    200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
    i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.

  2. (jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)

    Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
    Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)

  3. Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.

  4. Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

  5. W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
    Ma nam powstać sztywna masa.

  6. Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.

  7. Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

  8. Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.

  9. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
    Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.


  10. Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
    Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

  11. I gotowe :)

  12. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Malwi 30 kwietnia Co można dodać zamiast tego serka? Aktualnie nie ma go w sklepach. Może być zwykły ser biały ? Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ketarb 21 kwietnia Mnie nie wyszedl. Na poczatku rosl dobrze, a pozniej opadl do jednego centymetra. Co moglem zrobic nie tak? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 marca Ten sernik widnieje w moim "zeszyciku" pod nazwą "sernik Babci Madzi", a ja mam 60 plus ! To był zawsze hit na Nowy Rok u Babci - tak wspominała - moja Mama, która również robiła go na Nowy Rok - no i tradycja przeniosła się dalej. POLECAM. Odpowiedzi: 2 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca Serniczek jest zawsze pyszny, a czy to japoński, wiedeński, czy inny, to nie ma znaczenia :)
Zajadam się nim z uśmiechem na ustach i repeta musi być :D

25 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń