Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jednych z moich ulubionych smaków: SERNIKA i KOKOSA
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 61
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2635
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 61
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2635
Składniki
SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niego herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm)
MASA SEROWO-KOKOSOWA: Miksujemy ze sobą twaróg, cukier oraz mleczko kokosowe. Dosypujemy do tego wiórki kokosowe oraz dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec miksowania wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i przekładamy je do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy z herbatnikowym spodem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut (trzeba uważać, żeby wierzch za mocno się nie przypiekł).