Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jednych z moich ulubionych smaków: SERNIKA i KOKOSA
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4773
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 87
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 206
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4773
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 87
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 206
Składniki
SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niego herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm)
MASA SEROWO-KOKOSOWA: Miksujemy ze sobą twaróg, cukier oraz mleczko kokosowe. Dosypujemy do tego wiórki kokosowe oraz dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec miksowania wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i przekładamy je do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy z herbatnikowym spodem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut (trzeba uważać, żeby wierzch za mocno się nie przypiekł).