Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z awokado - deser z awokado

Sernik na zimno z awokado - deser z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 59818

Dodano:

Odsłon: 3039

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszny sernik na zimno z awokado. Sernik jest bardzo smaczny, lekko słodki, orzeźwiający z delikatnym posmakiem i aromatem limonki.

Składniki

  • Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm można użyć mniejszej lub większej.
  • 500 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • 3 awokado
  • otarta skórka z 1/2 limonki
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 ml gorącego mleka
  • 3 łyżki żelatyny (około 30 g)
  • spód zrobię z ciastek pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny spód
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam krążek o wielkości dna tortownicy i kładę na dno oraz pasek o długości i szerokości obręczy i wykładam dookoła .

    Sernik ma wysokość około 6 centymetrów i jeżeli mamy tortownicę niższą to należy wyciąć szerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg tortownicy.

  2. Na spód tortownicy układam ciastka, spód sernika możemy również przygotować z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą.

  3. Awokado obieram ze skórki i przekładam do miski, dodaję otartą skórkę z limonki, sok z limonki i serek homogenizowany. Składniki miksuję lub rozdrabniam blenderem, tak aby powstała jednolita masa.

  4. Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam.

  5. Do drugiej miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i ją przez chwilę ubijam, następnie dodaję stopniowo cukier puder i ubijam na sztywno.

  6. Do ubitej śmietany dodaję stopniowo awokado i miksuję, gdy składniki się połączą dodaję stopniowo letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze wymieszała się z masą.

  7. Tak przygotowaną masę wlewam do foremki i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 5 godzin, tak żeby zastygł.

  8. Górę sernika dodatkowo możemy udekorować plasterkami limonki i skórką z limonki.

    Sernik z awokado jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 czerwca Super serniczek :) Taka zdrowsza jego wersja bo z awokado.Mam pytanie:jak długo można przechowywać i czy nie ciemnieje?Pasty z awokado mimo dodania skoku z cytryny potrafią ciemnieć więc stąd moje pytanie :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń