Do góry

Desery Przepis na:

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8857

Dodano:

Odsłon: 3229

Na Świeta nie może zabraknąć w naszym domu sernika, bez piernika, to tez nie to samo, a że już wczesniej zaplanowałam upiec inne ciasta, miałam dylemat, z którego z tych dwóch zrezygnować...rewelacyjnym wyjściem z takiej sytuacji jest połączenie sernika z piernikiem :-). Jesli lubisz bardzo kremowe, delikatne serniki i przyprawy korzenne, to ciasto jest idealnym połączeniem :-) gorąco polecam, jeden z lepszych serników jakie jadłam :-)

Składniki

  • Spód:
  • czekoladowe markizy z czekoladowym nadzieniem 40 dag
  • stopione masło 10 dag
  • Masa serowo-piernikowa:
  • Twaróg do serników w wiaderku 1kg
  • cukier 3/4 szkl.
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
  • budyń smietankowy w proszku 2 łyżki
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • jajko 6
  • Polewa:
  • Śmietana 18% ok. 30 dag
  • cukier puder 1/4 szkl.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową


    Spód: dno tortownicy(26cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć w blenderze na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi spód formy dokładnie dociskając. Schłodzić w lodówce do czasu pieczenia.

  2. Masa serowo-piernikowa: Twaróg, cukier, przyprawę do piernika, proszek budyniowy, skórkę z mandarynek i jajka zmiksować krótko do połączenia składników. Masę wylać na warstwę ciasteczkową, piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz.

    W międzyczasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na sernik po 1 godz. pieczenia i dalej dopiekać jeszcze 10 minut. Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

    Smacznego i smacznych Świąt :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń