Do góry

Desery Przepis na:

sernik rosyjski...

sernik rosyjski...

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17355

Dodano:

Odsłon: 41089

jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki „Najlepsze ciasta świata”…

Składniki

  • spód: 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki zwykłego cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa serowa: 1 kg twarogu na sernik
  • 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6-7 dużych jaj
  • sok i skórka z cytryny
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml tłustej śmietany 36%
  • cukier puder do posypania
  • rodzynki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. spód: Piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

  2. masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
    Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.

  3. Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.

  4. Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.

  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń