Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński Babci Marysi

Sernik wiedeński Babci Marysi

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 898 Ocena: 22081

Dodano: 08.06.2016

Odsłon: 37591

Uwielbiam sernik wiedeński, ale ten z przepisu Babci Marysi jest wyjątkowy. Dlaczego? Ponieważ jest niezwykle delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Babcia piekła go według swojej, sprawdzonej receptury, dodając do niego dużo jajek, budynie waniliowe oraz ugotowane ziemniaki, które nadają ciastu tej bajecznej delikatności. Sernik pięknie wyrasta i błyskawicznie znika - serdecznie polecam :D

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 8 jajek
  • 250 g masła
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • + rodzynki i posiekane orzechy włoskie
  • POLEWA KAKAOWA
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • DODATKI
  • wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie mielimy je wraz z serem białym w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem (drobnym i waniliowym) oraz żółtkami, a następnie dodajemy mąkę pszenną i 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

  2. Masę sernikową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

  3. Na koniec przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, kakao oraz cukier puder i zagotowujemy (energicznie mieszając). Gotową polewę nakładamy na wierzch lekko ostudzonego sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostudzenia i stężenia polewy.

  4. Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Vegeta5181 26 marca Witaj Futka, jakiej użyłaś blaszki? Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 08 czerwca 2016 O nie, to jest bajecznie piękne zdjęcie, a sernik wiedeński uwielbiam.
Najpierw Izaa_a daje boski przepis, teraz Ty Kasiu. Chyba wrócę do ciast :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń