Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z maślanką i powidłami

Sernik z maślanką i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 117

Sernik bardzo winny z maślanką i powidłami. Sernik z bezą i polewą, wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło-250 g. -1 serek Mascarpone(250g.) -1 jajko
  • -2 szklanki mąki -1/2 szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • DO POSMAROWANIA:-powidła śliwkowe-280 g.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera imperialu-twarogu śmietankowego -2 jajka
  • -5 żółtek(białka do bezy) -230 g. cukru -2 cukry waniliowe
  • -3 szklanki maślanki-3/4 l. -1/2 szklanki oleju -3 białe budynie
  • BEZA: -5 białek -szczypta soli -1 szklanka cukru
  • ESY-FLORESY:
  • -3/4 tabliczki czekolady gorzkiej -ok. 3 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:Zmiksować masło z cukrem, serkiem i jajkiem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać . Rozsmarować na blaszkę (30X40)wyłożonej papierem do pieczenia,dosyć wysoko.
    Podpiec 20 min. w 175*

  2. Po lekkim ostudzeniu, rozsmarować powidła.

  3. masa serowa: Zmiksować jajka i żółtka z cukrem. Dodać ser i zmiksować.Budynie wymieszać z maślanką,dodać do sera i na niskich obrotach miksera zmiksować. Na koniec dolać olej i zmiksować.Wylać na powidła.
    Piec w 175 *. ok 1 godz.

  4. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.
    Wyłożyć na gorący sernik.
    Piec jeszcze ok.20 min. w 175*.

  5. Po przestudzeniu, polać ''za nitką''roztopioną czekoladą nad parą.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń