Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiaderka z truskawkową pianką

Sernik z wiaderka z truskawkową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1450

Dodano:

Odsłon: 11843

Lekki sernik

Składniki

  • Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych 50 g masła, roztopionego
  • Masę serową: 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacanej
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacanej
  • Truskawkowa pianka:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • schłodzonej 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • ,100 g cukru
  • 14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny Korzystam z żelatyny z listkach- rewelacja!
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać.

    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczkowy spód. Wyrównać, i wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut aż do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

  2. MASA SEROWA:
    Wszystkie składniki użyte do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej.

    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC . Mój sernik piekłam 1,5 godziny. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

  3. Truskawkowa pianka:


    Truskawki blendujemy (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej). Dodajemy cukier i podgrzewamy w garnuszku. Zagotować aż do rozpuszczenia się cukru.

    Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

    W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń