Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki sernik
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 441
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 119
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5490
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1095
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 430
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1171
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 441
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 119
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5490
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1095
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 430
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1171
Składniki
Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczkowy spód. Wyrównać, i wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut aż do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki użyte do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC . Mój sernik piekłam 1,5 godziny. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Truskawkowa pianka: Truskawki blendujemy (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej). Dodajemy cukier i podgrzewamy w garnuszku. Zagotować aż do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.