Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzik lubi pływać

Śledzik lubi pływać

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 6543

Śledź w naszej kulturze to zdrowa i smaczna ryba, która odnajdzie swoje miejsce na stole. A ostatnio słyszałam, że także odchudza

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzia namaczamy w zimnej wodzie 2-5 godzin (zależy jak bardzo jest słony). Ja w razie potrzeby zmieniam jeszcze wodę (nie lubię jak jest bardzo słony).

  2. Namoczonego śledzia odsączamy, kroimy w poprzek płatów na ok. 1cm paski. Układamy na półmisku i po całości śledzia układamy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, delikatnie sypiemy solą i dobrze pieprzem całość zalewamy olejem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na tydzień.
    Można również kilka kawałków pokrojonego śledzia włożyć do słoika, włożyć trochę pokrojonej cebuli, lekko ugnieść, troszkę posolić i popieprzyć następnie znowu na cebulę położyć kilka kawałków śledzia, cebulę, sól, pieprz i tak na przemian na końcu zalać olejem zostawiając trochę miejsca w słoiku.Zakręcić słoik i włożyć go do lodówki na tydzień.

  3. Po tygodniu mamy miękkiego w cebulce na zimno smacznego śledzika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń