Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"odkurzony" przepis ze starego zeszytu. Placki w oryginale były dwa ale ja upiekłam trzy cieniutkie. Ciasto z tych co najlepiej smakuję po dwóch dniach leżakowania
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231615
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4891
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36041
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231615
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4891
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36041
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
        
        
                Składniki
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (ja podzieliłam na trzy) każdą część wykładamy na blachę 25X36cm. Jeden placek smarujemy masą orzechową. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180st.
krem: szklankę mleka zagotować. Jajka z cukrami roztrzepać, dodać mąkę i pozostałe mleko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy jest całkowicie zimny dodajemy masło i miksujemy.
Placki miodowe przekładamy kremem ten z orzechami idzie na wierzch. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach leżakowania.. ;)