Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1945

Dodano:

Odsłon: 7323

Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek. Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą najlepsze. Sos grzybowy - wypróbowany, prosty przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!

Składniki

  • ok. 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego
  • gałązka tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • cukier
  • Sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 3 łyżki masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czyste, dokładnie opłukane grzyby suszone wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listek, ziele i tymianek - odstawiamy na 30 minut i całość zagotowujemy (wody nie zmieniamy - grzyby powinny być już wcześniej dokładnie oczyszczone).

  2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.

  3. Zrumienioną cebulę dodajemy do grzybów i gotujemy wszystko razem przez około 30 minut.

  4. Następnie wyjmujemy z garnka grzyby, a wywar przecedzamy , mocno odciskając cebulę, zioła i przyprawy.

  5. Obgotowane grzyby drobno siekamy i z powrotem wrzucamy do czystego wywaru - dodajemy śmietankę i odparowujemy sos do 250ml lub do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.

  6. Na koniec doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, dodajemy 1-2 łyżki masła i dokładnie rozprowadzamy w sosie, mieszając. Sos uzyska piękny połysk i aksamitną konsystencję. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.


    Sos grzybowy - z czym podać?
    Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym:
    -kluski śląskie z sosem grzybowym
    -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną.
    -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym
    -sos grzybowy z makaronem
    -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym
    -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą
    -zrazy wołowe w sosie grzybowym z zasmażanymi buraczkami

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 kwietnia O tak, tak z plackami lub kaszą gryczaną przepyszna rzecz :D
Z mięsem to oczywista oczywistość, więc tak na końcu o nim xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń