Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 10186

Dodano:

Odsłon: 1186

Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.

Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0.5 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pikantny ketchup (około 750ml)
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( około 200g)
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy.

  2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki.

  3. Pieczarki kroimy w plasterki.

  4. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  5. Zalewa: Do garnka wlewamy ocet, olej, ketchup, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydze razem z wodą, sól i cukier.

  6. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  7. Do zalewy dodajemy pokrojone warzywa razem z pieczarkami.

  8. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 30 minut.

  9. Gorący sos nakładamy do wyparzonych średnich słoików.

  10. . Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem. Smacznego !!!

  11. ;-D

  12. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń