Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kiszonej kapusty

Sałatki

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 806 Ocena: 18099

Dodano: 04.01.2017

Odsłon: 16913

Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)

Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula biała
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.

  2. Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń