Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna w Ameryce suszona wołowina zwana Beef Jerky zyskuje coraz więcej fanów także w Polsce. Niestety Beef Jerky które można kupić w sklepach jest bardzo drogie. Taka suszona wołowina kosztuje kilkanaście złotych za 25 gramowe opakowanie. Pokażę Wam jak domowym sposobem przygotować pyszną suszoną wołowinę.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 199
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 855
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3455
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27275
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 199
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 855
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3455
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27275
Składniki
Steki wołowe wkładamy na ok godzinę do zamrażalnika tak by stały się twarde ale nie zamarzły na kamień. Odcinamy wszystkie białe tkanki które po wysuszeniu utrudniałyby gryzienie.
Wołowinę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu że wołowina jest prawie zamarznięta nie powinno to sprawić kłopotu.
W zamykanym pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ketchup, miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. mięso dokładnie mieszamy w marynacie, zamykamy pojemnik i wstawiamy na ok 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień po zamarynowaniu wołowiny nabijamy każdy plasterek mięsa na wykałaczkę i wieszamy w piekarniku na metalowym rusztowaniu. Mięso nabijamy przy jednym z jego końców tak aby swobodnie wisiał. Rozmieszczamy wykałaczki w takich odstępach aby plasterki wołowiny się ze sobą nawzajem nie stykały.
Ustawiamy piekarnik na 50 stopni z termoobiegiem. Drzwiczki zostawiamy uchylone na ok 2-3 cm. Ważne aby zablokować czujnik zamknięcia drzwiczek piekarnika co spowoduje że przy uchylonych drzwiczkach wiatrak będzie działał i będzie wydmuchiwał wilgoć c z piekarnika. Zamkniecie drzwiczek najpewniej spowoduje "zagotowanie" wołowiny - stanie się gumiasta i szara (sprawdzone na własnym przykładzie)
Wołowina powinna się suszyć kilka godzin. co jakiś czas trzeba sprawdzać czy mięso nie jest za miękkie albo za twarde.
Marynata z tego przepisu jest jedną z wielu jakie można zastosować z Beef Jerky. Zachęcam do eksperymentowania z bardziej pikantnymi lub bardziej słodkimi kompozycjami.
SMACZNEGO