Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Świąteczna kiełbasa czosnkowa, podsuszana, według Marioli.
  • Dodatki
  • Przepis na

Świąteczna kiełbasa czosnkowa, podsuszana, według Marioli.

01.12.2017 Odsłon: 25235
5.0 (50 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchmariola63
kuchmariola63

Smaczna, swojska kiełbasa czosnkowa, uwędzona metodą w garnku. Kiełbasę zrobiłam wcześniej, gdyż będzie ona podsuszana przez 2-3 tygodnie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 554

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 11284

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2060

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13485

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46202

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2741

do 30 min 30 min
13
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 554

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 11284

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2060

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13485

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46202

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2741

do 30 min 30 min
13
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Świąteczna kiełbasa czosnkowa, podsuszana, według Marioli.
Autor:
kuchmariola63
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • wieprzowina kl.I niepeklowana 1,5 kg (chude z szynki)
  • wieprzowina kl.II niepeklowana 1 kg (z łopatki)
  • wołowina kl. II 0,5 kg (gulaszowa)
  • tłuszcze twarde - podgardle - 0,7 kg
  • Przyprawy:
  • Użyte do peklowania:
  • peklosól 18 g/kg
  • Dodane podczas produkcji:
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
  • kolendra 1 g/kg
  • papryka 1 g/kg
  • majeranek 1 g/kg
  • Jelita o średnicy do 36 mm (3-4 metry)
Sposób przygotowania:
1

Rozdrabnianie: Wieprzowina kl. I zmielona przez szarpak Wieprzowina kl. II zmielona przez siatkę 10 mm tłuszcze twarde (podgardle) zmielone przez siatkę 10 mm wołowina kl II. zmielona dwukrotnie przez siatkę 2 mm

2

Postać gotowego produktu: Kiełbasa odkręcane w odcinki 12-13 cm.

3

Mieszanie: Do wieprzowiny klasy pierwszej i drugiej dodajemy zmielone podgardle i zmieloną dwukrotnie przez drobne sitko wołowinę. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do dokładnego wymieszania się wszystkich składników.

4

Gotowy farsz zakrywamy i umieszczamy w lodówce na 24 godziny.

5

Napełnianie i odkręcanie jelit: Po procesie peklowania farsz jeszcze raz kilka minut wyrabiamy. Farszem napełniamy ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki 12-13 cm. Powietrze wykłuwa się.

6

Osadzanie: Kiełbasę wieszamy na kiju i osuszamy przez kilkanaście godzin. Kiełbasa musi być dobrze osuszona, gdyż będzie wędzona w garnku. Przy tradycyjnym wędzeniu w wędzarni osadzanie powinno trwać od 30 do 60 minut.

7

Wędzenie: Wędzimy gorącym dymem 55-60 stopni Celsjusza, przez około 2 godziny do osiągnięcia barwy brązowej z odcieniem czerwonym. W czasie wędzenia przekładamy kije.

8

Parzenie: W temperaturze 72-75 stopni Celsjusza przez około 25-35 minut do osiągnięcia temperatury wewnątrz kiełbasy 68-70 stopni Celsjusza. Studzenie: Po sparzeniu chłodzi się zimną wodą przez około 5 minut do temperatury nie wyższej niż 18 stopni Celsjusza. Wskazane jest podczas studzenia oblać kiełbasę wrzątkiem.

9

Kiełbasa w przekroju.

10

Smacznego :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki