Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na świąteczny sernik i zarazem najlepszy sernik jaki jadłam! :) Dzięki temu sernikowi wiem już, że przepieczony sernik to nic dobrego. Ten przed wyłączeniem piekarnika jest blady i trochę płynny w środku - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wtedy się dopieka.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 547
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 167
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 547
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 167
Składniki
Herbatniki kruszymy blenderem. Masło roztapiamy, studzimy. Połowę wlewamy do pokruszonych herbatników (resztę zostawiamy do masy serowej), mieszamy, wykładamy na tortownicę (u mnie 21 cm), dociskamy.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód.
Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około 1h. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy go tam na minimum godzinę. Przekładamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z odrobiną mleka. Smarujemy wierzch sernika. Dowolnie dekorujemy.