Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
które mi wyszły coś mało szare chociaż leżały dobre 45 minut, ale za to smakowały ;))) od kilku osób słyszałam że robią z dodatkiem twarogu ja zrobiłam bez niego. Podałam je okraszone cebulką przesmażoną na boczku i wędzonym podgardlu. Wyszło mi więcej więc zamroziłam i kolejnym razem zjadłam polane stopionym masłem i posypane cukrem. Obje wersje polecam. Podaje mniej więcej ilość składników bo robiłam "na oko"... :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 344
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1416
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 344
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1416
Składniki
Ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem bądź ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na sitko i stawiamy na garnek lub miskę. Po ok 45 minutach kiedy to ziemniaki odsączą się z nadmiaru płynu; płyn z ziemniaków dzieli nam się na dwie części.
Delikatnie zlewamy płyn i na dole zostanie czysta, skrobia, która dodajemy do ciasta następnie dajemy jajko, solimy i dajemy obje mąki. Ilość mąki zależy od ziemniaków bo ciasto nie może być zbyt rzadkie gdyż rozpadną nam się kluchy podczas gotowania ja dosypałam więcej ale też nie wiem dokładnie ile miałam ziemniaków. Porcje ciasta nakładamy łyżką na posolony wrzątek i gotujemy od kiedy wypłyną jakieś 5 minut.