Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsza szarlotka pod słońcem. Bez jajek, bez zagniatania i ucierania
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10306
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2935
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2032
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 778
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10306
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2935
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2032
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 778
Składniki
Masło wrzucamy do zamrażarki na ok 2 godziny (łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce).
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem i ew do smaku niewielką ilością cukru. Dzielimy na 2 części. UWAGA!!! Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć dodanie do nich cukru.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników. Wyrównujemy łyżką i wykładamy połowę jabłek. Wysypujemy drugą część mieszanki, wyrównujemy i wykładamy drugą część jabłek. Wysypujemy trzecią część suchych składników, wyrównujemy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy wiórki masła i rozkładamy je równomiernie na całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 60-70 minut (aż wierzch będzie rumiany). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.