Do góry

Przekąski Przepis na:

Szarlotka z górą bezowo-budyniową

Szarlotka z górą bezowo-budyniową

Autor: mimi619

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 204

Dodano: 18.08.2010

Odsłon: 14813

Szarlotka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Gdy ostatnio ją robiłem to tata na drugi dzień rano przywiózł mi składniki na następną.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce (grube oczka), oraz wyciskamy sok. Dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz paczkę cynamonu)

  2. Ucieramy masło z mąką.Dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do ciasta 3 żółtka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.

  3. 2/3 ciasta dajemy na dużą formę oraz smarujemy je śmietaną. Dajemy jabłka i polewamy je sokiem z cytryny (i ewentualnie miodem /3 łyżki/).

  4. Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Wsypujemy budyń (najlepiej o smaku śmietankowym) i delikatnie mieszając wylewami na jabłka.

  5. Ciasto z zamrażali ścieramy na tarce (grube oczka) i dajemy na pianę z białek i budyniu. Posypujemy na ozdobę kakao.

  6. Pieczemy przez godzinę w 180 °C. Szarlotkę można podawać z lodami lub zimnym koktajlem. SMACZNEGO !

  7. Wada: SZYBKO ZNIKA !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 23 lutego 2011 Przepis sprawdzony, placek bardzo dobry...z mężem "biliśmy" się o ostatni kawałek :)
pozdr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 15 lutego 2011 Mój M. uwielbia szarlotkę - mam już przepis na następną wersję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 17 stycznia 2011 Przepis jest super, wszystkim smakowało. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 09 grudnia 2010 Ja robię podobną, tylko zamiast budyniu dodaję kisiel. Uwielbiam to ciasto!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń