Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi w sosie aioli

Szparagi w sosie aioli

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2077

Dodano: 14.05.2012

Odsłon: 2633

Szybka przystawka ze szparagami w głównej roli

Składniki

  • Sos:
  • czerwony ocet winny, 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana rozmieszana z odrobiną wody, 1 łyżeczka
  • nitki szafrany, szczypta
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • majonez, 1 szklanka
  • sól i pieprz, do smaku
  • .
  • szparagi zielone bez skórki, 1 pęczek
  • oliwa, 1/4 szklanki
  • czerwona papryka posiekana, 1/4 szklanki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W niewielkim garnuszku rozmieszać ocet winny, mąkę ziemniaczaną z wodą i szafran. Podgrzewać, mieszając, aż zagotuje się i zgęstnieje. Zdjąc z ognia i odstawić do wystygnięcia.

  2. Wymieszać majonez z czosnkiem. Dodać wcześniej przygotowaną i ostudzoną mieszankę z garnuszka. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.

  3. Szparagi włożyć do takiego pojemnika aby po polaniu ich oliwą nie było problemu z dokładym wymieszaniem. Szparagi ulożyć na patelni grilowej i grilować kilka minut. Podawać posypane kawałkami czerwonej papryki i posolone. Sos aioli podać oddzielnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 16 maja 2012 Intrygują mnie te szparagi,ale wciąż nie mam odwagi po złym doświadczeniu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń