Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim

Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 356 Ocena: 5221

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 268

Szparagi mają to do siebie, że użyte w przekąskach wyglądają bardzo elegancko:). Tak jest i w tym przypadku - to proste, ale i efektowne połączenie.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 24 szt. cienkich szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50g sera gorgonzola
  • czarnuszka do posypania
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Z pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą.

  2. W szynkę parmeńską owijamy po 3 szt. szparagów i 1 pasek sera gorgonzola. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń