Do góry

Desery Przepis na:

Szparagi z szynką parmeńską w sosie ziołowym

Szparagi z szynką parmeńską w sosie ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Szparagi z szynką parmeńską w sosie ziołowym"

Składniki

  • 2 kg białych szparagów
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • gałązki koperku i natki
  • po pół pęczka trybuli i szczypiorku
  • pieprz
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 25 dag śmietankowego twarożku
  • 100 ml mleka
  • 5 dag śmietany kremówki
  • 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania lekko posolonej wody). Przestudzić, obrać ze skorupek. Białe szparagi opłukać, obrać, odciąć twarde końcówki. Pędy związać w pęczki. W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, masła i szczypty cukru. Szparagi wstawić do garnka główkami do góry. Gotować pod przykryciem 15-20 minut.

  2. Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

  3. Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń