Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe naleśniki

Przepis dnia 2017-10-23
Szpinakowe naleśniki

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20334

Dodano: 11.10.2017

Odsłon: 40763

Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku, który nadaje im niesamowitej i bardzo intensywnej zielonej barwy. Naleśniki są elastyczne i świetnie się zawijają. Idealnie komponują się z twarożkiem, hummusem lub wytrawnymi pastami. Gorąco polecam tę zieloną wersję naleśników, gdyż jest smaczna i bardzo pożywna :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 60 g świeżego szpinaku baby
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki naturalnej maślanki
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak miksujemy z mlekiem, maślanką i wodą mineralną na jednolitą, zieloną masę, a następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier puder i szczyptę soli.

    Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować".

  2. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

  3. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z paprykowym hummusem oraz serkiem twarogowym z ziołami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 października Zrobiłam! Z mięskiem,(mięsożercy w rodzinie!) wytrawnym białym serkiem i z pieczarkami. Są pyszne i śliczne. Jeszcze raz wielkie dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 13 października cudne :) a to różowe nadzienie to ..? a już mam - moje ulubione smarowidło hummus :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anula_5 13 października świetny pomysł!!!! czy zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 października O rany co za widok. Czy coś zostało? Koniecznie do zrobienia - przepis do plagiatorka. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 października Zarąbista rzecz, że tak się wyrażę xD
Koniecznie do zrobienia, tym bardziej parząc na kolor i nadzienia :)
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń