Do góry

Dania główne Przepis na:

Szwedzki tort kanapkowy

Przepis dnia 2018-01-12
Szwedzki tort kanapkowy

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1879

Dodano: 04.01.2018

Odsłon: 16060

Na specjalne okazje, jaka my dzisiaj mielismy, tort warstwowy z pysznego, mieciutkiego drozdzowego chlebka pszennego, przekladany nadzieniem z warzyw, pstrąga wedzonego, paluszkow krabowych wraz z sosem chrzanowym, majonezem i serkiem ziolowym. Uczta dla oczu i dla podniebienia !! Do tego pyszny Riesling, i dla uwienczenia doborowe towarzystwo. Duzo przyjemnosci, radosci i kupa zartow. Nie chcialo sie gosciom wychodzic

Składniki

  • plaski drozdzowy chlebek pszenny (najlepszy- turecki) 2 szt.
  • losos wedzony 200 g,
  • pstrag wedzony 200 g
  • paluszki krabowe 200 g
  • majonez 400 ml, sos chrzanowy 250 ml, serek bialy ziolowy 600 g
  • koperk swiezy, peczek
  • rzodkiewka, peczek
  • cebulka dymka, 2 szt
  • polowa kwasnego jabluszka
  • ogorek szklarniowy, pomidorki koktailowe, jarmuz
  • jajka na twardo 6 szt., por-biala czesc ok 20 cm
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Z chlebkow, przy pomocy metalowego okregu do tortow wykrawamy kola o srednicy 20 cm, dodatkowo chlebki przekrawamy na pol, tak aby uzyskac 4 niegrube warstwy ciasta do tortu.

    Jesli nie macie dostepu do chlebkow tureckich, mozecie upiec w okraglej formie ciasto drozdzowe na slono, wraz z 1 lyzeczka cukru, a po wystygnieciu pokroic go na 4 czesci, odkrawajc potem brzegi.

    W trzech miskach robimy trzy nadzienia.
    1/ nadzienie z pora z rzodkiewka i jablkiem: biala czesc pora ok 20 cm przekrawamy wzdluz na pol, dokladnie myjemy, osuszamy, nastepnie kroimy bardzo cieniutko w poprzek. Rzodkiewke scieramy na grubych oczkach tarki, polowe jabluszka bardzo drobno kroimy. Dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone oraz 3 lyzki majonezu i 1 lyzke serka ziolowego. nieco doprawiamy sola i pieprzem.
    2/ nadzienie z wedzonego pstraga z jajakami i dymka: pstraga kroimy w cienkie paseczki, 4 jajka na twardo kroimy drobno, 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem kroimy cienko, dodajemy szczypte soli i sporo czarnego pieprzu, dodajemy 2 lyzki majonezu oraz 1 lyzke sosu chrzanowego.
    3/ Nadzienie krabowe: paluszki krabowe kroimy w poprzek w cienkie paseczki, dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone, garsc poszatkowanego koperku, dodajemy sos chrzanowy.

  2. Na paterze kladziemy spod z chleba, smarujemy nadzieniem z pora, kladziemy drugi spod, smarujemy nadzieniem z pstraga, dajemy chleb, smarujemy nadzineim krabowym. Dajemy 4 chlebek. Obkladamy folia spozywcza i dajemy do lodowki do nastepnego dnia, do przegryzienia sie smakow. Dodatkowo chlebek nawilzy sie i przesiaknie smakami.

  3. A teraz, na godzinke przed przyjsciem gosci puszczamy wodze fantazji i dekorujemy nasz tort. Brzegi tortu pokrylam warstwa serka ziolowego (np Almette), wierzch resztkami pozostalych: majonezu, sosu chrzanowego i serka. Tutaj dekoracja z jarmuzu, gdyz jutro to bede gotowac, a jest on po prostu fantastyczny jako dekoracja, z pomidorkow koktailowych wbitych na wykalaczki, z ogorka, z reszty koperku, oraz - jako zwienczenie doznan wizualnych jak i smakowych - losos wedzony w plastrach, zwinietych w rozyczki. Na szczycie znowu piekny lisc jarmuzu i szpilki drewniane do rozdawania lososia.


    Zachecam bardzo. przy tym zawsze mozna postawic na FANTAZJE SZEFA i robic tematyczne wspanialosci dla wspanialych gosci :-))

    FANTASTICO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 stycznia Pozdrawiam cie Bozko, zrobilas naprawde wysmienity torcik :-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń