Dania główne Przepis na:
Szwedzki tort kanapkowy


Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2036
Dodano: 04.01.2018
Odsłon: 16544
Składniki
- plaski drozdzowy chlebek pszenny (najlepszy- turecki) 2 szt.
- losos wedzony 200 g,
- pstrag wedzony 200 g
- paluszki krabowe 200 g
- majonez 400 ml, sos chrzanowy 250 ml, serek bialy ziolowy 600 g
- koperk swiezy, peczek
- rzodkiewka, peczek
- cebulka dymka, 2 szt
- polowa kwasnego jabluszka
- ogorek szklarniowy, pomidorki koktailowe, jarmuz
- jajka na twardo 6 szt., por-biala czesc ok 20 cm
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Przygotowanie
-
Z chlebkow, przy pomocy metalowego okregu do tortow wykrawamy kola o srednicy 20 cm, dodatkowo chlebki przekrawamy na pol, tak aby uzyskac 4 niegrube warstwy ciasta do tortu.
Jesli nie macie dostepu do chlebkow tureckich, mozecie upiec w okraglej formie ciasto drozdzowe na slono, wraz z 1 lyzeczka cukru, a po wystygnieciu pokroic go na 4 czesci, odkrawajc potem brzegi.
W trzech miskach robimy trzy nadzienia.
1/ nadzienie z pora z rzodkiewka i jablkiem: biala czesc pora ok 20 cm przekrawamy wzdluz na pol, dokladnie myjemy, osuszamy, nastepnie kroimy bardzo cieniutko w poprzek. Rzodkiewke scieramy na grubych oczkach tarki, polowe jabluszka bardzo drobno kroimy. Dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone oraz 3 lyzki majonezu i 1 lyzke serka ziolowego. nieco doprawiamy sola i pieprzem.
2/ nadzienie z wedzonego pstraga z jajakami i dymka: pstraga kroimy w cienkie paseczki, 4 jajka na twardo kroimy drobno, 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem kroimy cienko, dodajemy szczypte soli i sporo czarnego pieprzu, dodajemy 2 lyzki majonezu oraz 1 lyzke sosu chrzanowego.
3/ Nadzienie krabowe: paluszki krabowe kroimy w poprzek w cienkie paseczki, dodajemy 1 jajko na twardo drobno pokrojone, garsc poszatkowanego koperku, dodajemy sos chrzanowy.
-
Na paterze kladziemy spod z chleba, smarujemy nadzieniem z pora, kladziemy drugi spod, smarujemy nadzieniem z pstraga, dajemy chleb, smarujemy nadzineim krabowym. Dajemy 4 chlebek. Obkladamy folia spozywcza i dajemy do lodowki do nastepnego dnia, do przegryzienia sie smakow. Dodatkowo chlebek nawilzy sie i przesiaknie smakami.
-
A teraz, na godzinke przed przyjsciem gosci puszczamy wodze fantazji i dekorujemy nasz tort. Brzegi tortu pokrylam warstwa serka ziolowego (np Almette), wierzch resztkami pozostalych: majonezu, sosu chrzanowego i serka. Tutaj dekoracja z jarmuzu, gdyz jutro to bede gotowac, a jest on po prostu fantastyczny jako dekoracja, z pomidorkow koktailowych wbitych na wykalaczki, z ogorka, z reszty koperku, oraz - jako zwienczenie doznan wizualnych jak i smakowych - losos wedzony w plastrach, zwinietych w rozyczki. Na szczycie znowu piekny lisc jarmuzu i szpilki drewniane do rozdawania lososia.
Zachecam bardzo. przy tym zawsze mozna postawic na FANTAZJE SZEFA i robic tematyczne wspanialosci dla wspanialych gosci :-))
FANTASTICO!!!
Komentarze do przepisu (8)

przyjaciel 26 lutegoZgłoś do usunięcia
Brawo, jestem z Ciebie dumna, trzymam kciuki za dalsze kulinarne super wyczyny, zdjęcie też powala, buźka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kulinarnagosia 26 lutegoZgłoś do usunięcia
Radość dla oczu, o podniebieniu nie wspomnę :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 styczniaZgłoś do usunięcia
bede musiala sprobowac, wyglada swietnie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 12 styczniaZgłoś do usunięcia
Cudenko, nie moge sie napatrzec :-) Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bozka44 12 styczniaZgłoś do usunięcia
Pozdrawiam cie Bozko, zrobilas naprawde wysmienity torcik :-))1 Kto głosował? | Odpowiedz