Do góry

Przetwory Przepis na:

Szybki dżem truskawkowy

Przepis dnia 2016-07-08
Szybki dżem truskawkowy

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20340

Dodano: 29.06.2016

Odsłon: 3249

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 700 g cukru (lub ksylitolu)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • około 10 g pektyny domowej
  • ziarenka wanilii (opcjonalnie)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do nich cukier, ziarenka wanilii (opcjonalnie) oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Truskawki odstawiamy na chwilę, aby puściły delikatnie sok lub lekko je rozgniatamy.

  2. Następnie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się na wierzchu szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i cały czas mieszając, gotujemy wszystko przez kolejne 2 minuty.

    Gotowy dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 30 czerwca 2016 Kocham wszystko co truskawkowe. Kocham ten dżem! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 czerwca 2016 Pyszny..uwielbiam tylko nie mogę:( a czy ksylitol jest bez cukru? raczej nie:( Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń