Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki obiad

Przepis dnia 2018-01-19
Szybki obiad

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1857

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 5829

... albo kolacja na cieplo. Quiche jest uniwersalnym daniem, które da sie szybko przygotowac, a mozliwosci wyboru nadzienia sa nieograniczone. Mój sklada sie z lososia, szpinaku, pomidorków, sera feta i orzeszków piniowych. Klasyczna i pyszna kombinacja....

Składniki

  • 1 plat ciasta francuskiego
  • 500 g lisci szpinaku
  • 2 filety z lososia
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 300 g pomidorków wisniowych
  • 2 lyzki oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/3 kawalka sera feta
  • 2 lyzki orzeszków piniowych
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjac z lodówki 15 min. przed przygotowaniem.
    Swiezy szpinak umyc, a mrozony odmrozic.
    Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac.
    Pomidory umyc i przekroic na polówki, lososia pokroic w podluzne plastry.

    Cebule z czosnkiem krótko podsmazyc na oliwie, dodac szpinak, doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac pomidory i wszystko jeszcze raz krótko podsmazyc.

    Na innej patelni uzmazyc lososia.
    Mleko wymieszac z jajkiem, dodac sól i pieprz.
    Ciasto francuskie wlozyc do foremki, lacznie z brzegiem i nakluc je kilkakrotnie widelcem.
    Na ciasto wylozyc szpinakowe nadzienie i lososia, zalac masa mleczno-jajeczna i posypac orzeszkami piniowymi.
    Piec ok. 20-25 min. w temp. 200° C

    Przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń