Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta szparagowa

Tarta szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 7324

Dodano:

Odsłon: 139

Kiedy pojawiają się szparagi warto zrobić pyszną tartę. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • Ciasto ( forma 20 cm.) mąka pszenna 150 g masło 50 g margaryna 50 g
  • sól 1 płaska łyżeczka bazylia 1 łyżeczka żółtko jaja 1 sztuka
  • nadzienie szparagi zielone 7 sztuk serek mascarpone 170 g
  • ser pleśniowy niebieski 80 g jajko 1 sztuka tymianek 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz oliwa z oliwek do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto.
    Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Formę ( 20 cm.) natłuszczamy margaryną i oprószamy mąką.
    Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.
    2. Nastawiamy piekarnik na 180 C.
    Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją.
    Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy.
    Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy.
    Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.
    Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe.
    Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając.
    Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek.
    Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń