Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z bobem i pieczarkami

Tarta z bobem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 1731

Już nie mogę się doczekać tych wszystkich świeżych, wiosennych warzyw!

Składniki

  • Składniki na formę o śr. 25cm
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Farsz:
  • 400g ugotowanego i obranego bobu
  • Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek
  • 4 jajka
  • 1 trójkącik sera z niebieską pleśnią
  • Pęczek natki botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiewamy i nożem siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia. W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub- jak to robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków :) Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut.

  2. Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli.
    Jajka ubijamy trzepaczką do zwiększenia objętości, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną natkę botwinki. Doprawiamy do smaku- głównie pieprzem. Przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy ponownie w temp 190⁰C przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń