Do góry

Desery Przepis na:

tarta z brzoskwiniami na cynamonowym spodzie

tarta z brzoskwiniami na cynamonowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 15833

Dodano:

Odsłon: 1757

tarta jak to tarta, szybka, łatwa do zrobienia i przy tym smaczna

Składniki

  • ciasto: 125 g schłodzonego masła
  • jajko
  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 90 g cukru (0,4 szklanki)
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Krem: 250g serka mascarpone
  • 200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki cukru pudru ile kto uważa do smaku
  • dodatkowo: brzoskwinie
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 400ml wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto:

    Masło siekamy z cukrem, solą i mąką, cynamonem a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy.

  3. krem:

    Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia Tarta z brzoskwiniami pachnąca wanilią i cynamonem :) Pyszna słodkość :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń