Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kaszy jaglanej z serem i morelami

Tarta z kaszy jaglanej z serem i morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Tarta z kaszy jaglanej z serem i morelami"

Składniki

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag cukru kryształu
  • 25 dag twarogu
  • 6 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • sól
  • 2 op. cukru waniliowego
  • cytryna
  • 40 dag moreli
  • 100 ml śmietany 18 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłucz na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. W garnku zagotuj mleko z masłem, szczyptą soli oraz cukrem kryształem. Na wrzątek wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

  2. Twaróg zmiel lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Utrzyj na gładką masę razem z cukrem pudrem, 1 jajkiem oraz 2 opakowaniami cukru waniliowego. Na koniec dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny.

  3. Morele sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a potem obierz ze skórki. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestki. Pozostałe jajka rozkłóć razem ze śmietaną.

  4. Na dnie formy do tarty rozłóż połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na niej ułóż połówki moreli. Owoce przykryj resztą kaszy. Na koniec całość zalej rozrobioną masą jajeczno-śmietanową. Piecz tartę około 30 min w temperaturze 180 st. Podawaj na ciepło.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 310 kcal, cena 2,70 zł.

  6. Sposób babuni

  7. Pestki z moreli oraz brzoskwiń można wykorzystać. Gdy rozgnieciesz je dziadkiem do orzechów, znajdziesz jądra w kształcie migdałów. Wysusz je w piekarniku i używaj do ciast.

  8. Poza sezonem do tarty wykorzystaj morele lub brzoskwinie z puszki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń