Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar ze śledzia

Przepis dnia 2015-12-21
Tatar ze śledzia

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 17903

Dodano:

Odsłon: 15315

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na tatar ze śledzia – danie, które z powodzeniem może pojawić się na świątecznym stole. Śledź przygotowany w ten sposób, powinien smakować każdemu.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe typu matjas
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wymoczenia śledzi, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Płaty opłukałam pod bieżącą wodą i włożyłam do salaterki z zimną wodą na 2 – 3 godziny. W tym czasie przygotuję resztę składników.

  2. Do miski wrzucam drobno pokrojone kapary, pokrojone w kosteczkę ogórki i posiekaną cebulę. Po upływie minimum 2 godzin odcedzam śledzie i kroję je w kosteczkę i dorzucam do reszty składników. Jeszcze musztarda, pieprz i sok z cytryny. Cytrynę przeciskam ostrożnie przez palce, aby nie wpadła mi do dania żadna pestka.

  3. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na przynajmniej 2 godziny – smaki muszą się dobrze ze sobą przegryźć.

  4. Tatara najbardziej lubię podawać na złotych, chrupiących tostach. Kromkę chleba tostowego podsmażam na maśle z obu stron. Szklanką wycinam okrągły kształt i układam na wierzchu porcję tatara. Pycha!

  5. Jeśli nie chce nam się przygotowywać tostów, a chcemy zaserwować śledzia oryginalniej, niż na kromce chleba, proponuję wafle – nieduże, popularne w sklepach, kwadratowe lub okrągłe. Doskonałe do przystawek.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń