Do góry

Zupy Przepis na:

tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka

tavuklu şehriye çorbasi - turecki rosół z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 17757

Dodano:

Odsłon: 5808

tavuklu şehriye çorbasi czyli turecki rosół z kurczaka; chociaż jak dla mnie to taka trochę inna zupa pomidorowa. tak czy owak przepis wart wypróbowania, bo to zawsze coś innego...

Składniki

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • udko z kurczaka
  • 4 szkl wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka suszonej mięty
  • 5 łyżek makaronu o kształcie ryżu
  • pieprz, sól
  • sok z polowy cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. umytego kurczaka wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy i obieramy od kości.

  2. Masło roztapiamy w garnku wrzucamy miętę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy; dusimy 3-4 minuty.

  3. Do pomidorów wlewamy bulion z kurczaka i dodajemy koncentrat (ja miałam bardzo dojrzałe polne pomidory więc koncentrat pominęłam) Przykrywamy i gotujemy ok 10 minut.

  4. Wsypujemy makaron, wrzucamy rozdrobnione mięso i gotujemy jeszcze ok 10 min do momentu aż makaron będzie miękki.

  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wjosna 22 sierpnia fajnie wygląda, pomidorówka, mimo że inaczej to jednak daje gwarancje że będzie smacznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń