Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 432

Dodano:

Odsłon: 13808

Ciasto na bazie biszkoptów i sera maskarpone

Składniki

  • 0.5 kg. mascarpone
  • 0.5 lit.śmietany do ubijania
  • 0.3 kg.biszkoptów dla dzieci
  • 2.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kawy(gorzka)
  • kakao niesłodzone lub starta czekolada gorzka
  • likier wiśniowy lub rumowy do nasączenia biszkoptów
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę aby wyszła mocna ( 1 szklanka) a następnie
    wystudzić.Do miski wsypać 1.5 szklanki cukru i dodać
    schłodzone mascarpone a następnie dobrze ubić mikserem.
    Do drugiej miski wlać schłodzoną śmietanę i dodać resztę
    cukru i ubijać na bardzo twardą pianę.Potem wymieszać
    bardzo delikatnie ubite mascarpone z ubitą śmietaną.

  2. Następnie wyłożyć biszkopty do blaszki lub innej formy
    ( 30x25 centymetrów) i nasączyć je wystudzoną kawą
    (około 3 łyżeczki na 1 biszkopt).Wyłożyć na biszkopty
    połowę przygotowanej masy serowej i wyrównać ją lekko
    przyciskając.Następnie ułożyć następną warstwę biszkoptów
    wgniatając mniej więcej do1/3 wysokości biszkopta i nasączyć
    likierm (około 3 łyżeczki na 1 biszkopt ).Potem wyłożyć resztę
    masy serowej i równo wygładzić.Na koniec wszystko posypać
    kakaem( najlepiej przez drobne sitko).Przykryć folią aluminiową
    i wstawić do lodówki ( 24 godz.)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń