Do góry

Dania główne Przepis na:

Tołpyga w białym winie

Tołpyga w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 779 Ocena: 14952

Dodano:

Odsłon: 1446

Przepis z kuchni chorwackiej

Składniki

  • 1,2 kg tołpygi
  • 5 łyzek maki
  • 100 g masła
  • 1 łyzka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pół l wytrawnego białego wina
  • świeży tymianek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor.

    Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku.
    Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 13 marca 2016 To danie dla mnie,uwielbiam ryby w kazdej postaci,a pyszne zdjecie zaprasza. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń