Do góry

Desery Przepis na:

Torcik marchewkowy

Torcik marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 399

Dodano:

Odsłon: 216

pyszny torcik z marchewką i kremem z serka mascarpone....

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna – 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • jajka – 4 szt
  • sól – szczypta
  • cukier – 2 szkl
  • margaryna stopiona – 250 g
  • marchew starta – 2 szklanki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta
  • KREM:
  • serek mascarpone - 400 g
  • masło - 250 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem.
    Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut.
    Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części.
    KREM:
    Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy.
    Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki.
    białym kremem wykonujemy dokaracje.
    ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych.
    Schłodzić przez noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń