Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowy

Przepis dnia 2018-05-06
Torcik truskawkowy

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 1831

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 5291

Torcik truskawkowy na jogurcie i mleczku kokosowym. Leciutki i smaczny. Idealny na majówkę.

Składniki

  • Spód: 300g ciastek cantuccini z czekoladą
  • 150g masła
  • Masa jogurtowa: 250g jogurtu naturalnego
  • 250g kremowego mleczka kokosowego
  • Masa truskawkowa: 1kg truskawek
  • 100g drobnego cukru
  • 5 listków żelatyny
  • 2 op. czerwonej przezroczystej polewy (Tortenguss)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego
  • Masa śmietanowa do dekoracji: 200g śmietany kremówki 30%
  • 100g mleczka kokosowego
  • 3 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciastka pokruszyć blenderem na proszek. Masło ropuścić u wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki.

  3. 5 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z mleczkiem kokosowym i stopniowo dodawać do żelatyny, cały czas mieszając. Odstawić, aby masa zaczęła lekko tężeć.

  4. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. 10-15 truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Delikatnie wylać tężejącą masę jogurtową. Wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.

  5. Pozostałe truskawki zmiksować z sokiem cytrynowym i 80g cukru na puree. Polewę wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodać puree truskawkowe i całość zagotować. Mieszając lekko ostudzić, potem wyłożyć szybko, ale ostrożnie na masę jogurtową (puree ścina się prawie natychmiast w kontakcie z zimną masą jogurtową). Ponownie wstawić do lodówki.

  6. 3 listki żelatyny namoczyć. 2-3 łyżki mleczka kokosowego podgrzać, żelatynę odcisnąć i dodać do mleczka. Resztę mleczka wymieszać z 20g cukru, dodać żelatynę. Ostudzić, aż masa zacznię tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mleczka kokosowego. Wymieszać i szprycką z końcówką w kształcie gwiazdki nakładać kleksy. Udekorować truskawkami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 03 maja Prezentuje się bardzo apetycznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń